Verslag gastcollege IGCN
Op maandag 2 maart 2015 hadden wij een gastcollege van het bedrijf IGCN. Dit bedrijf is gespecialiseerd op het gebied van zorgtechnologieën. Vooral de persoonenalarmering en de communicatie binnen zorginstellingen behoren tot hun voornaamste diensten. Ook bieden zij ICT diensten aan en een servicelijn. IGCN staat voor Informatie Groep Centraal Nederland.
De toekomstvisie die dit bedrijf heeft is dat straks veel meer sprake is van zelfmanagement. Nu gaat men meteen naar de huisarts en via daar naar de 1e en 2e lijns zorg. Men zal zich straks focussen op zelfzorgmanagement door behulp van E-health en preventie. Ook zal er een verschuiving plaatsvinden van intramuraal naar extramuraal. De zorgalarmering die IGCN heeft moet ervoor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen wonen, het een groot gebruiksgemak heeft en zorgt voor veiligheid. Naast zorgalarmering kijkt IGCN ook naar deurbeveiliging en aanvullende veiligheidsdiensten zoals brandblussers, rookmelders, camera's en telefoons met grote toetsen.
Mogelijkheden;
- Een interne zorgalarmering welke verbinding maakt via het IP (door middel van internet). En die alleen intern te gebruiken is. De contacten liggen dan alleen tussen de bewoners en de zorgverleners.
- Externe zorgalarmering. Dit is een alarm die een ouderen bij zich kan dragen en in geval van nood een signaal verzend. Dit signaal kan ook de exacte locatie bepalen waardoor eventuele hulp, direct ter plaatse kan gaan. Deze externe alarmen worden tegenwoordig anders gemaakt. Vroeger was dit een wit kastje dat als halsketting om de nek zat men een grote rode knop. Inmiddels zijn deze gemaakt als ''sierraad'' en daardoor aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker.
Innovaties;
IGCN richt zich ook op innovaties. Samen met mensen uit de zorg en mensen uit de technologie, is men constant bezig met vernieuwingen op te zoeken en uit te werken. Dit gaat in combinatie met andere kennisinstanties, bedrijven en hogescholen. Een aantal voorbeelden zijn;
-Thuis bloedprikken
-Zelf hartslag opmeten en doorsturen
-Gezondheidscheck thuis
-Zelf diagnose stellen
-Alarm met GPS
IGCN (2015) Powerpoint presentatie gastcollege. Blackboard course AGZ BHE BNU 1415 Minoractiveageing. Ondersteunende informatie, Maandag week 4.
IGCN (2015) Zorgalarmering www.IGCN.nl/zorgalarmering.nl geraadpleegd op 5 maart 2015
Een filmpje waar ik ontzettend hard om gelachen heb
Ik vond het ontzettend moeilijk om een filmpje te plaatsen waarop ik het hardst heb gelachen. Dit komt eigenlijk omdat ik alles wel hilarisch vind. Van gekke dieren filmpjes, tot bloobers en mensen die op een aparte manier lachen of huilen. Maar het filmpje hieronder vind ik persoonlijk heel leuk. De cabaretierre Brigitte Kaandorp vind ik heel erg goed.
9 artikelen voor Blue Zones
1.Bewegen.
Er zijn twee verschillende manieren van bewegen. Dagelijks bewegen (30 min. Per dag licht intensief) en er is zoiets als sporten. Uit onderzoek van dit rapport bleek dat mensen met een zittend beroep, behoefte hadden aan intensieve sport in de week. Dit betekent 2 a 3 keer peer week minstens 20 min. Per dag intensief te sporten. De mensen die dagelijks bewegen doen dit vooral niet bewust. Dit kan zijn door transport (fietsen, lopen, trappen op/af) door hobby's zoals tuinieren en andere dagelijkse bewegingen. Doordat zij dagelijks onbewuster bewegen blijkt dit een positievere invloed te hebben op de gezondheid. Door te kijken naar de groep die een zitten beroep hebben en daardoor 2 a 3 keer per week intensief sporten ziet men bij deze groep dat er vooral behoefte is aan sport. Behoefte aan beweging. Met andere woorden, het lichaam heeft behoefte aan beweging.
Hildebrandt, V.H., Chorus, A.M.J., Stubbe, J.H. (2008/2009) Bewegen en gezondheid, Trendrapport. TNO Kwaliteit van leven. Blz. 109 t/m 120. https://scholar.google.com/scholar?q=bewegen+en+gezondheid&btnG=&hl=en&as_sdt=0%2C5 (1e artikel) file:///C:/Users/Daphne/Downloads/s-3027553b%20(1).pdf
2.Doelstellingen hebben
Een interessant onderzoek van the University of Liverpool. Daarbij hebben ze mensen met een depressie en mensen zonder depressie een lijst met doelen laten opstellen. Voor korte en lange termijn. Daaruit kwam naar voren dat mensen die geen depressie hadden, hele specifieke doelen hadden zoals; 5 km langer kunnen hardlopen. En mensen met een depressie hebben abstracte doelen zoals; gelukkig worden. Als mensen met een depressie meer specifieke doelen zouden beschrijven dan is het makkelijker voor hen om deze te behalen. Hierdoor komen ze eerder uit hun depressie, dit heeft dan een positief effect op de gezondheid. Bij het maken van abstracte en niet heldere doelen blijft men in een depressieve cirkel hangen van doelen. Kortom het hebben van specifieke en haalbare doelen is een positief effect op de gezondheid.
University of Liverpool. Dicksons, J. (2013) People with depression tend to pursue generalised goals. http://news.liv.ac.uk/2013/07/08/people-with-depression-tend-to-pursue-generalised-goals/ Geraadpleegd op 13 maart 2015.
3.Meditatie, bezinnen, siësta, rust, slapen,
Binnen dit domein van de Blue Zones kom ik terecht bij een atrikel over mindfulnesstraining. Deze training hebben ze toegepast op een doelgroep in de zorg met OLK (onverklaarbare lichamelijke klachten). Men heeft een patiëntengroep genomen van 117 patiënten die deze klachten hebben. De huisarts en de specialist weet zich geen raad met deze groep. De ene helft van de groep is verder gegaan met de behandelingen die ze al hadden. De andere groep is gestart met een training mindfulness. De patiëntendoelgroep heeft in de meeste gevallen een chronische ziekte zoals diabetes en COPD. De training bestond uit 8 weken lang met sessies van 2,5 uur van meditatie en bewegingsoefeningen. De patiënten kregen opdrachten mee om elke dag 3 kwartier zelf te oefenen. Dit heeft veel verband met de blue zones, meditatie, bezinnen, siësta, rust.
Na de training en 9 maanden later is de algemene gezondheid, het fysiek en mentaal functioneren beoordeeld. Er is duidelijk een verbetering geconstateerd van de psychische gezondheid. De patiënten hebben aangegeven zich vitaler te voelen, hun sociale contacten zijn in sterke mate toegenomen in vergelijking tot de patiëntengroep die de oude behandeling heeft voortgezet. Ondanks de OLK zijn de patiënten hun sociale omgeving gaan uitbreiden door bezoek aan familie en vrienden, ze voelen zich energieker. Er is meer aandacht voor zichzelf en diens omgeving. De patiënten geven aan minder bang te zijn voor ziekte. Men heeft geleerd waar te nemen en te beschrijven wat er in hen omgaat.
Hieruit blijkt dat meditatie (mindfulness) een positief effect heeft op de lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Streek, van der J. (2013) Mindfulness ook effectief bij onbegrepen fysieke klachten. http://link.springer.com.ezproxy.avans.nl/article/10.1007%2Fs12462-013-0335-x
Geraadpleegd op 9 maart 2015
4.Rode wijn en polyfenolen
Uit een onderzoek van het RIVM over ongezond gedrag en de levensverwachting hiervan kwam naar voren dat veel dingen slecht voor je zijn. Roken, slecht eten (overgewicht) en lichamelijke inactiviteit, dragen bij aan een slechte leefstijl. De leefstijl is een oorzaak van stijgende zorgkosten. Wat vernoemd wordt op pagina 113 is dat alcohol ook een invloed heeft hierop. Het RIVM geeft aan dat bij matig gebruik van rode wijn juist goed zijn voor de gezondheid. Het zorgt voor minder hartinfarcten en beroertes.
RIVM. Panhuis, M. Plasmans, G.L. Hoogenveen, R. (2012) Zorgkosten van ongezond gedrag. http://www.kostenvanziekten.nl/object_binary/o16557_KVZ-2012-2-Zorgkosten-van-ongezond-gedrag.pdf. Pagina 113.
5.Religie en spiritualiteit,
Uit een onderzoek naar adolescenten die religie of spiritualiteit van groot belang vinden is gebleken dat dit gezonder is. Ze gaan naar de kerk, bidden tot een god en hebben meer betekenisvol leven. Het verminderd de kans dat men naar drugs grijpt met 50%. Er is minder crimineel gedrag en hebben minder seksuele contacten. Op enkele stromingen na die medicijnen afzweren is religieus zijn goed voor de effectiviteit van de gezondheid. Het bevordert gezondheidsgedrag, en het geeft sociale steun waardoor angst, depressie en eenzaamheid niet meer in beeld komt. Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat bidden, stress, pijn en spierspanning kan verminderen.
Psychfysio. Burken, van P. (2015) waarden, religie, spiritualiteit en zingeving. http://www.psychfysio.nl/1_23_3/. Geraadpleegd op 11 maart 2015
6.Vrienden hebben/ sociale isolatie /eenzaamheid’,
Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat ouderen die eenzaam zijn snel achteruit gaat. Ze hebben een test gedaan bij 1604 deelnemers met een leeftijd vanaf 60 jaar en een gemiddelde leeftijd van 71. Er werd om de twee jaar een test gedaan naar eenzaamheid. Daaruit kwam dat 693 deelnemers (bijna 700!) eenzaam zijn. Opvallend bij dit onderzoek is dat deze mensen soms getrouwd zijn en/of samenwonend zijn. Daarna is er gekeken naar de gezondheid van de deelnemers. Daaruit bleek dat men binnen 6 jaar dood ging of binnen 6 jaar de gezondheid slecht achteruit gaat. Deze functionele achteruitgang heeft betrekking tot de ADL, mobiliteit, traplopen en beweging van de bovenste ledenmaten. Hieruit kunnen we concluderen dat eenzaam zijn ontzettend slecht is voor de gezondheid. Het hebben van vrienden, een sociaal netwerk zorgen ervoor dat eenzaamheid verdwijnt en de gezondheid bevorderd wordt.
Umans, S. (2013) Eenzaamheid slecht voor de gezondheid. http://link.springer.com.ezproxy.avans.nl/article/10.1007/s12445-013-0089-z/fulltext.html
7.Sterke familiebanden, duurzame relaties,
Bij een literatuurstudie is naar voren gekomen dat een vaste omgang met mensen, dus een duurzame relatie. Ertoe kan lijden dat men betere gezondheid heeft. Men heeft de neiging om niet zo snel naar de dokter te gaan en er is gebleken dat er minder beroep wordt gedaan op de thuiszorg. In deze studie is gekeken naar de sociale kant van verschillende wijken. Men heeft gekeken naar wijken waar men boven modaal inkomen heeft en naar wijken met onder modaal inkomen. Bij beide blijkt dat de familiebanden een sterke invloed hebben op. Toch vind ik persoonlijk dat dit artikel niet te linken is aan de blue zones. De woonomgeving is zo anders als hier waardoor familie op een andere manier met elkaar omgaan. Toch is dit een interessant artikel om te lezen. Dit artikel past overigens ook bij het onderdeel vrienden hebben, sociale isolatie en eenzaamheid.
Verwey-Jonker instituut. Huygen, A. Meere, de F. (2008) De invloed en effecten van sociale samenhang. Verslag van literatuurverkenning. http://www.verwey-jonker.nl/doc/vitaliteit/De%20invloed%20en%20effecten%20van%20sociale%20samenhang_1169.pdf Pagina 12.
8.Voeding
In een artikel van het tijdschrift Kennisonline van de universiteit van Wageningen is een interessant stuk te lezen over hoe de voedingsmiddelenindustrie een bijdrage kan leveren aan gezond eten. Wij als consument zijn verantwoordelijk voor gezond eten en een gezonde leefstijl hierbij. Maar alleen al hoe supermarkten hun producten verkopen en reclames opstellen is dit steeds lastiger geworden. Tevens zit het ook voor een groot deel in ons brein. We zijn gek op zoetigheid en vet, bij het proeven van bitter laten we het meteen staan, dit kan giftig zijn. Doordat de voedingsmiddelenindustrie hierop in kan spelen zouden zij voor een groot deel kunnen helpen aan een gezond eetpatroon. In het artikel staat ook; ze zouden niet aangeklaagd willen worden voor obesitasepidemie.
Kennisonline Kok, F. (Oktober 2011) Good food, better mood. Voedingsindustrie denkt nog onvoldoende na over gezondheid.
http://www.wageningenur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Projecten-EZ/Magazine/Archief-magazine.htm
Archief van 2011, titel tijdschrift: Good food better mood. Oktober 2011, pagina 3-5
9.positief denken/ humor/lachen.
Een artikel met de naam; neemt humor de kou uit de lucht. Alleen de titel was genoeg voor mij om dit stuk te gaan lezen. Hierin is men gaan onderzoeken of humoristische coping (= de manier van omgaan met iets) een gezonder effect heeft op luchtweginfecties. De onderzoeksgroep is in tweeën gesplitst. Er is een antecedentgerichte en een responsgerichte humoristische coping groep. Voor het gedeelte van de blue zones maakt het eigenlijk niet uit waar gebruik van gemaakt is.
Als uitkomst van dit onderzoek kwam naar boven dat allebei de manieren van humoristische coping een positief effect heeft op de gezondheid.
Doosje, S. (2010) Neemt humor de kou uit de lucht. http://gc2vt6sj7h.search.serialssolutions.com/?ctx_ver=Z39.88-2004&ctx_enc=info%3Aofi%2Fenc%3AUTF-8&rfr_id=info:sid/summon.serialssolutions.com&rft_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:journal&rft.genre=article&rft.atitle=Neemt+humor+de+kou+uit+de+lucht%3F&rft.jtitle=Psychologie+%26+gezondheid&rft.date=2011-03-01&rft.issn=1873-1791&rft.eissn=1876-8741&rft.volume=39&rft.issue=1&rft.spage=47&rft.epage=47&rft_id=info:doi/10.1007%2Fs12483-011-0009-5&rft.externalDBID=n%2Fa&rft.externalDocID=10_1007_s12483_011_0009_5¶mdict=nl-nl Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum.
Maak jouw eigen website met JouwWeb