Samenvatting college Vilans - E-health
Samenvatting college Vilans Robert Houtenbos.
Innovaties in de zorg.
Binnen de wereld zijn er veel technologieën bijgekomen. Heel erg veel. Niet alleen voor en door consumenten maar ook door de zorg en door grote bedrijven en de politiek. Hierdoor kan men de bomen door het bos niet meer zien. De consument krijgt eigenlijk een tsunami aan informatie over zich heen. Maar waar gaat dit in de toekomst naar toe? Misschien gaat men wel verder met robots in de zorg. Of een Do It Yourself kit waarmee je zelf zorg kan verlenen.
Het begint vaak bij de politiek en bij het bestuur. Zij leggen regels op en diegene daaronder moeten daar maar naar leven. Dat zijn in dit geval de burgers en de medewerkers. Zij krijgen een tsunami over zich heen en moeten daarmee leren leven en/of werken. Daarom is het belangrijk dat er ook gekeken word hoe het moet gaan van bestuur naar medewerker.
Er zijn inmiddels veel systemen op de markt gekomen. In de presentatie zijn een aantal systemen vermeld. Een bijzonder voorbeeld is een Amerikaans systeem. Dit bedrijf heeft een gratis software programma gemaakt en beschikbaar gesteld voor alle zorgorganisaties (Elektronische patiënten dossier). Instanties kunnen gratis gebruik maken hiervan en kunnen hun hele praktijk hierop laten draaien. Het bedrijf zelf vangt alle informatie die hierin verwerkt wordt op en slaat dit op in een cloud. Al deze gegevens (zonder namen) gaan naar farmaceutica en de wetenschap voor onderzoek. In Nederland zijn er diverse programma's om online een consult op te starten. Ook is er een online huisartsenpraktijk, waar een vraag gesteld kan worden en een willekeurige huisarts reageert hierop. Maar er zijn ook hele simpele en gratis oplossingen zoals WhatsApp bijvoorbeeld. Iedereen heeft het en het is op Android ontzettend veilig, zelfs de NSA kan hier niet op afkijken. Skype is ook een gratis voorbeeld dat prima werkt. Daarnaast is er al een medicijnenbijsluiter applicatie gemaakt. Hierop kan je alles aflezen over een medicijn dat gebruikt wordt. Daarnaast kan men verschillende handelingen van internet afkijken op youtube.com. Er zijn apps met een sensor die een baby kan monitoren, van slapen tot temperatuur tot een vieze luier. Ook internationaal is er veel op de markt met betrekking tot apps. Zo is er een app waarbij artsen over de hele wereld adviezen kunnen geven. Bewegingsapps zijn ook belangrijk in de markt. Allerlei bewegingen kunnen worden waargenomen en weergeven worden met veel informatie. Deze informatie is direct af te lezen door mooie infograpics.
Een klein onderzoek van dhr. Houtenbos is een trendonderzoek. Welke trends staan momenteel bovenaan. Een klein onderzoek, ingevuld door allerlei technologie medewerkers. Een top vijf hiervan is:
- Internet of things 18%
- Verschuiving naar de consumentenmarkt 17%
- Alles smart 16%
- Overal computers 14%
- Zelfmetingen 14%
Internet of things betekent apparaten die verbonden zijn met internet.
Tegenwoordig is zelfmonitoring heel erg trending. Zo zijn er diverse hulpmiddelen en apps beschikbaar die dit mogelijk maken. Pleisters bijvoorbeeld. Een astma inhalator die aangeeft wanneer dit het ergst is en welke plaatsen men beter kan vermijden. Het meten van diverse gezondheidsgegevens. Een tandenborstel die aangeeft waar niet goed gepoetst wordt. Of je wel genoeg eet, gemeten door een vork. Een ECG maken met behulp van een hulpmiddel. Een chronische pijn sensor die veel meet. Neurontechnologie is er om het brein te stimuleren en zo het IQ toe laten nemen.
Tegenwoordig verzint de consument iets en een bedrijf produceert dit dan zodat het beschikbaar wordt voor alle consumenten. Lego doet dit al door de mensen zelf dingen te laten ontwerpen, daarna te vermenigvuldigen en het te verkopen op de markt. Uiteindelijk betekent dit dat er een dashboard komt voor alle inkomende data van heel veel dingen. Een tsunami aan gegevens op een apparatuur dat kan gaan samenwerken tot iets moois. Maar hoe breng je alles samen en hoe moet een organisatie inspelen op alle innovaties. Dit kan met behulp van de piramide van Maslow. Dit is al een bekende piramide die laat zien hoe de mens zichzelf kan ontplooien. Maar dit kan ook toegepast worden op een bedrijf. Door allerlei stappen te maken kom je uiteindelijk ook tot een zelfontplooiing van een bedrijf. En belangrijker nog is; fouten maken mag. Sterker nog het is heel belangrijk. Het moet zelfs zo belangrijk worden dat je bij iedere gemaakte fout, een glas champagne neemt, en hierop proost. Dit is belangrijk om goed verder te gaan.
Vilans (2015) Houtenbos, R. De bomen en het bos. Geraadpleegd op 14 Mei 2015. https://www.youtube.com/watch?v=d_pojMF-N0o&feature=youtu.be
Voorbereide opdracht
Voorbereiding week 3 '' de nieuwe professional''
- Wat houden de begrippen 'transitie, transformatie, participatiemaatschappij en burgerkracht' in?
Transitie: is een verandering van ontwikkelingen die op elkaar inwerken en versterken op het gebied van onder andere economie, cultuur, technologie en natuur en milieu.
Transformatie: dit betekent een verandering van vorm.
Participatiemaatschappij: dit betekent dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid kan en moet nemen in zijn/haar omgeving.
Burgerkracht: burgers die eigen initiatieven nemen voor een betere samenleving.
- Beschrijf hoe jij zelf als (toekomstig) professional naar deze transitie kijkt?
Waar liggen volgens jou kansen voor ouderen (en jongeren en verbindingen tussen generaties) met de veranderende wet en regelgeving en het ‘nieuwe’ denken? Hoe denk jij dat we deze kansen kunnen benutten? Hoe kunnen we eventuele bedreigingen het hoofd bieden?
Ik denk dat het een actie op reactie is. Alles wordt duurder in de zorg, de mensen worden ouder, de ziektes worden meer of veranderen in een comorbiditeit. Men zegt wel, vroeger was het makkelijker en goedkoper. Dat klopt dat is ook zo, maar dat zijn andere tijden. Men zal met de tijd mee moeten veranderen om deze grote kostenposten op te vangen. Het zal ergens van betaald moeten worden. Ik ben er persoonlijk ook niet blij mee dat het allemaal duurder is en dat deze kosten blijven stijgen. Maar aan de andere kant, wij hebben tenminste (goede) zorg, er zijn manieren om dit te betalen voor alle individuen in de maatschappij. En ik denk dat dit al heel belangrijk is. Naar de toekomst kijken en dit voorspellen is naar mijn mening onmogelijk. Wel zullen de kosten een keer moeten gaan stabiliseren anders gaat dit te dupe van iedereen. Zowel de zorgprofessional als de zorgontvanger.
- Ben jij bereid om in de toekomst anderen zoals familie maar ook buren etc. te gaan helpen? Hoe zie jij dit voor je en wat verwacht je terug?
Ik ben zeker bereid om mijn familie te helpen. Sterker nog dit doe ik al op verschillende gebieden. Ik zal dit ook zeker blijven doen. Voor buren zorgen vind ik een lastige vraag. Momenteel ben ik pas verhuisd en zijn mijn buren eigenlijk totaal vreemde voor mij. Ik zou ze dan niet zomaar helpen, wel als ik ze goed ken. Ik denk als iedereen voor zijn/haar familie zou gaan zorgen dit heel veel kosten zou schelen. Dan heb je alleen nog de mensen waarbij familie helaas geen rol meer speelt, die zorg nodig hebben.
- Hoe wordt er in jouw omgeving gesproken en gedacht over alle ontwikkelingen (WMO, WLZ, participatiesamenleving etc.)?
Gelukkig heb ik in mijn omgeving weinig last van de veranderingen in de zorg. De enige in mijn omgeving die zorg ontvangt is mijn oma, zij krijgt huishoudelijke hulp. Van haar hoor ik wel veel klachten. ''Het kost meer, het is te duur, het is te lastig, ik begrijp het niet, weet niet hoe ik het moet regelen'' zijn gezegden die ik hoor. Grotendeels snap ik dit ook wel. Ik zoek veel dingen op, op internet en daar is het allemaal vrij duidelijk, maar mijn oma kan dit niet en moet het doen met krantenartikelen en de telefoon.
- Beargumenteer de volgende stellingen: Stelling 1: “De participatiesamenleving is een utopie, de burger moet vooral zelf zorgen dat hij zelfredzaam is. Iedereen heeft het toch veel te druk om nog meer mantelzorg, informele zorg te geven! ”
Momenteel zal dit inderdaad een instelling zijn van veel Nederlanders. Toch denk ik, als het om eigen familieleden gaat, er al veel meer mantelzorgers zijn. Immers je laat je eigen familie niet zomaar stikken.
Stelling 2: “Als iedereen gewoon een beetje meer voor elkaar en zijn omgeving zorgt, dan komt het wel goed na alle veranderingen op het gebied van Zorg & Welzijn, mensen moeten niet zo zeuren.”
Zeuren zullen mensen altijd blijven doen. Ik denk wel dat de normen en waarden bij veel mensen weg is gevallen en als dat terug zou komen, het allemaal een stuk beter zou zijn. Vooral in een grote stad is dit het geval.
Stelling 3: ''Over 10 jaar is Nederland een zorgzame samenleving waarin het vanzelfsprekend is dat jong en oud voor elkaar en met elkaar zorgen.”
Ik hoop het. Of dit het geval is betwijfel ik. Het zal sowieso niet gaan gebeuren in of over 10 jaar, daar zullen heel wat meer jaren overheen gaan voor het zover is.
Maak jouw eigen website met JouwWeb